Bilde fra boligprosjektet Strømmen Verksted. Stue med grå sofa, stuebord i mørkt tre og beige teppe på gulvet. En lekker taklampe henger fra taket og i bakgrunnen ser man ut gjennom verandadøren med fin utsikt og mye dagslys kommer inn.

Slik gjør du flyttingen enklere

De færreste av oss flytter så ofte at man får en rutine på det – heldigvis! Her kommer derfor noen tips som kan være nyttig å ta med seg på veien.

LAG EN LISTE OVER:

  1. Det du vet du skal ha med inn i ditt nye hjem.
  2. Det du skal ha med, men som skal i bod eller kjeller.
  3. Det du skal kvitte deg med, og må sørge for å gi bort eller selge.

Å flytte fra et stort hus til en mindre leilighet byr som oftest på noen utfordringer. Hva skal man ta med, og hva skal man gjøre med alt det andre? Huskeregel nummer én er altså:

1. Start planleggingen tidlig

Det er ikke praktisk å ha lammende panikk når flyttedato nærmer seg. Starter du pakkingen i god tid, kan du ta litt av gangen, kanskje et par esker om dagen? En flytteprosess er dessuten en gyllen anledning til å kvitte seg med ting, begynn derfor med å systematisere tingene dine.

Når du har dette klart, er det bare å kvitte seg med punkt nummer 3. Gi bort til familie, venner, UFF, Frelsesarmeen eller loppemarkeder. Kanskje kan du også tjene penger ved å selge ting over nettet. Det du ikke blir kvitt kan kjøres til gjenvinning. Slå to fluer i en smekk ved å sette det som skal gjenvinnes ytterst i flyttebilen.

2. Ha nok esker og emballasje

Kjøp inn flytteesker i forskjellige størrelser. Egnet papir og bobleplast er neste på listen. Gamle aviser og håndklær passer perfekt til å pakke inn ting som lett kan gå i stykker. Både Clas Ohlson, IKEA og flere andre kjeder og butikker har stort utvalg av emballasje og utstyr som kan forenkle flytteprosessen.

3. Husk på løse gjenstander

Enkelte ting og møbler må sannsynligvis demonteres, og da blir det en del løse gjenstander og skruer. Tape disse fast til gjenstanden enkeltvis eller samlet i små plastposer. Da blir de mye enklere å finne igjen.

4. Merke alle esker

Merking av esker sparer deg for mye arbeid når du er på plass i den nye boligen. Skriv detaljert hva esken inneholder og hvilket rom den skal til. Skriv også FORSIKTIG eller GLASS på esker som inneholder ting som kan bli ødelagt.

Et godt tips er å pakke en eske eller to med de mest nødvendige tingene du trenger for å klare deg de første dagene. Eksempelvis brødkniv, et par tallerkener, glass, kopper og toalettartikler.

5. Post og adresseendring

I vår digitale hverdag er det enkelt å melde adresseendring på nett, samt flytting av abonnenter. Du kan også benytte adresseendringsblankettene du får på postkontoret, og sende dem gratis. Det er lurt å gjøre dette i god tid før flyttingen, så slipper du å bli sittende uten viktig post eller med svart TV-skjerm når du er på plass i ny bolig.

Lykke til med flyttingen – og gratulerer med ny bolig!