Kjøpe eller selge boligen først?

Dette er et kjent dilemma, og det finnes ikke noen fasit på hva som er lurest.

Valget påvirkes blant annet av livssituasjon, personlig økonomi og familieforhold. Det viser seg likevel at de fleste selger før de kjøper, og at denne trenden forsterkes i et usikkert boligmarked.

Dette må du huske på om du selger først:

Ved å selge først får du klart bedre oversikt over egenkapitalen, og med frigjorte penger kan du handle raskt når du finner drømmeboligen. Men ta høyde for at det må flere visninger til før boligen blir solgt. Det er viktig også å ha realistiske forventninger til salgsprisen og ikke regne med rekordpris. Fordelen med å selge før du kjøper, er at det blir mindre hast, og du kan vente på den rette kjøperen.

Selger du leiligheten før du kan overta en ny, må du huske å planlegge en mellomstasjon. Kan du bo hos familie eller venner, eller må du leie noe midlertidig? Du trenger sannsynligvis også å lagre flyttelasset i en periode. Dette er ting du bør tenke over og ha en plan for på forhånd.

Dette må du huske på om du kjøper først:

Kjøper du før du selger så slipper du å tenke på midlertidig mellomstasjon. Det du derimot bør tenke på er risikoen for å bli sittende med to boliger i en periode, noe som kan bli både dyrt og stressende. Du bør  ha en klar plan for hva du skal gjøre i dette tilfellet.

Så snart du har fått tilslag på din nye bolig, må du sette i gang salget av boligen du skal selge. Sørg derfor for en avtale med megler som kan gjøre klar markedsføringen.

Husk at det ikke er sikkert du får den ønskede prisen i en budrunde. Det kan også være risikabelt  å takke nei til et rimelig godt tilbud, fordi du kan ende opp med å eie to boliger samtidig, da går kanskje vinningen opp i spinningen.