Bilde av et grønt juletre med glitter og julekuler. Står i en lys stue med store vinduer, snø utenfor.

Julestemning for enhver smak

I desember lever drømmen om julen i de fleste av oss. Det er høysesong for kos og forventning, og vi ønsker å gjenskape den varme, gode julestemningen som vi kjenner så godt. Det er fort gjort å bli litt sentimental.

GettyImages-1067775348-minimalistisk-jul.jpg

Det finnes selvsagt ingen fasit. Skal du får en julestil du trives med, må du ta utgangspunkt i din personlige smak.

Midlene vi bruker for å skape vårt eget julehus varierer fra person til person. Noen velger en stram og minimalistisk stil, mens andre ikke kan få nok av pynt og dekorasjoner. De går for en maksimalistisk høytid – noen i en slik grad at de får medieomtale, enten for glitrende hus og hager eller for rekordmange juleeffekter.

Less is more

Et stramt og elegant uttrykk er ofte vel så virkningsfullt som det motsatte. Bruker du få gjenstander av høy kvalitet, vil disse skinne og fungere som blikkfang. Det kan f.eks. være en vakker julestjerne i vinduet, messing eller gull kombinert med hvite lys eller en stilig oppsats i stedet for et overlesset juletre. Det kan også være serviser, gardiner, sengetøy eller andre tekstiler som tas frem før jul hvert år og som dermed fungerer som tradisjonsbærere.

GettyImages-1353760439-stue.jpg

Mange av oss bygger opp samlingen av dekorative elementer over tid. Kjøper du én eller to ting pr år, blir det mulig for de fleste å investere i eksklusive gjenstander. Vil du bevare det minimalistiske preget, bør du holde deg til faste serier og å sørge for en fargepalett som matcher resten av interiøret. Det må være en tydelig tråd i alt du gjør, men den behøver slett ikke å være rød. Sølv og gull skaper like god julestemning.

Husk at du behøver kontrastelementer også i julen – i motsatt fall kan uttrykket bli for flatt og monotont. Selv har jeg noen små heklede brikker som mormoren min i sin tid laget. Disse egner seg perfekt som beskyttelseslag mellom dekketallerkenene og det fine juleserviset mitt, Star Fluted Christmas designet av Royal Copenhagen.

Les også: Slik skaper du riktig belysning i din drømmeboligen

Jo mer, jo bedre

Foretrekker du en viltrere stil, legger du mindre vekt på struktur og orden. Smaken din avgjør om du skal slå deg helt løs. Massevis av nisser kan være flott, men pass på at de har et noenlunde enhetlig preg. Dersom du blander alle slags representanter av arten, kan inntrykket bli kaotisk heller enn mangfoldig. Det kan se ut som om du ikke klarte å bestemme deg for stil.

GettyImages-1304090988-julekule.jpg

GettyImages-1067775348-plante.jpg

Kjøp nøytrale planter som du kan ha glede av ut over vinteren.

Jeg anbefaler at du velger deg et tema. Det behøver ikke å være nisser. Det kan like gjerne være vinter eller nyttår, og temaet vil avgjøre fargevalgene.Etter min smak bør du ikke mikse for mye, men for all del: Mange har stor glede av å lage julehus som tar pusten fra de fleste. Da sier det seg selv at det må bli mer stæsj enn kvalitetsgjenstander – noe annet blir for kostbart.

Planter som varer

Tradisjonelt sett har juleplanter og dekorasjoner vært røde. Ulempen er at de virker utdaterte straks høytiden er over, for det er ikke særlig stas å ha fargerike julestjerner stående i slutten av februar. I dag er utvalget heldigvis bredere, og jeg anbefaler derfor nøytrale planter som du kan ha glede av ut over vinteren, f.eks. julerose eller hvit azalea som jeg er veldig glad i. Hvit amaryllis er også et godt alternativ. Den kan du drive frem selv, og det bidrar til forventning og julestemning gjennom adventstiden.

Denne typen planter gir dessuten julehuset et enhetlig preg, fordi fargen matcher det meste. Jeg anbefaler løsningen også av bærekrafthensyn. Det bør ikke være slik at vi kaster vakre vekster som står like fine bare fordi de har sesongfager.

Les også: Gi hjemmet et løft med grønne planter

Jul med affeksjonsverdi

Selv synes jeg det er viktig å finne plass til gjenstander fra tidligere livsfaser. Det kan være pynt laget av barna, arvet julepynt, juledekorasjoner som du kjøpte til ditt aller første hjem eller, som i mitt tilfelle, mormors heklede brikker.

GettyImages-1067775348-homemade.jpg

Julen er en tid for tradisjoner, og slike fysiske minner hører absolutt med. Dersom du synes de bryter med det juleuttrykket du har valgt deg, kan du plassere dem i et eget rom eller i en egen sone i stuen. Jeg kan nesten garantere at ingenting skaper mer julestemning for barna – helt uavhengig av alder – enn å se at det de har laget følger familien fra år til år.

–  Med ønske om en riktig god jul!

 

Finn din drømmebolig

Thon Eiendom har lang erfaring som eiendomsutvikler og tilbyr flere spennende boligprosjekter. For din trygghet har vi valgt å være med i hele boligreisen fra planlegging av store boligprosjekt til du står med nøkkel i hånden. 

Se alle våre boligprosjekter