I Vestby bor vi nær alt vi liker: havet, skogen, byen og Sverige

Da Katrine Isaksen og Michell Langerhorst ville bosette seg et sted hvor de kunne få alt fra to verdener, ble en kommune sør i Akershus svaret. Les mer om hvordan det er å bo i Vestby her.

Katrine og Michells Vestby-tips

  • Besøk strendene. Hvitsten er pittoresk og koselig, Emmerstadbukta har både brygge man kan hoppe fra og gress- og sandstrand, og Krokstrand er veldig barnevennlig.
  • Dra innom Holdbart og Godset brukthandel og gjør noen kupp som gagner både lommeboka og miljøet.
  • Legg ut på tur! Vestby har mange fine turstier, blant annet Kyststien, som går gjennom Hvitsten, Son og Ramme gård.

De trengte større plass. De ønsket seg flere soverom, drømte om hage, peis og garasje til elbilen. Og selv om Katrine Isaksen (29) og Michell Langerhorst (30) trivdes veldig godt med storbylivet i Oslo, merket de at de ikke lenger fikk benyttet seg like mye av alle tilbudene i byen da de fikk barn – og livet ble snudd på hodet og all egentid satt på pause.

I leiligheten på Sandaker i Oslo var det plutselig leker og gulpekluter overalt. Balkongdøra var for smal til at barnevognen kunne trilles ut, og det ble stadig tyngre å drasse på baby og x antall handleposer opp de smale trappene.

– Det var litt kaos, ler Katrine.

– Etter at vi fikk Wilmer sommeren 2017, ble vi fort ganske desperate etter å finne et sted med mer plass og som gjorde hverdagen litt enklere. Så etter noen måneder startet husjakten!

Katrine kommer opprinnelig fra Vestby, og selv om hun egentlig ikke hadde sett for seg at hun skulle vende tilbake til tettstedet i Follo, ble boligsøket ganske raskt sentrert hit.

– Hovedgrunnen til det, var at vi hadde flere venner som allerede hadde flyttet hit, og enda fler som vurderte å gjøre det. Men vennene våre var jo i utgangspunktet interessert i det samme som oss: et barnevennlig og koselig sted, som ikke lå for langt unna byen.

Rolig uten at man blir rastløs

Kjæresten Michell var imidlertid en smule mer skeptisk til å begynne med. Han kommer opprinnelig fra tettstedet Lindome i Vest-Sverige, ikke langt fra Göteborg. Og selv om han hadde bodd mange år i Oslo, hadde han ikke noe særlig forhold til Vestby.

Og det skulle ikke ta lang tid fra de flyttet inn i mai 2018 til Michell også oppdaget at Vestby slettes ikke var så ulikt hans barndoms hjemsted.

– Jeg merket fort at Vestby minnet meg veldig om Lindome. Det var litt den samme stemningen, og den samme avstanden fra storbyen, sier han, og utdyper:

– Vestby er langt nok unna byen til at man får den landlige roen, men samtidig nære nok til at man kan holde seg oppdatert og benytte seg av alle tilbudene der når man ønsker det.

 

Omkranset av fin natur

Vestby er en kommune i Follo, sør i Akershus fylke. Den ligger ved Oslofjorden og grenser til Ås, Frogn, Moss, Hobøl og Våler. Vestby består av tettstedene Vestby, Hvitsten, Garder, Hølen og Son, som alle er omkranset av fin natur. Vestby kan skilte med full barnehagedekning, moderne og gode skoler, og gode kultur- og fritidstilbud. Her bor du landlig, men samtidig bare en drøy halvtimes tog- eller biltur unna Oslo.

Du kan lese mer om Vestby her.

Fint fellesskap

Selv om de nå ikke har bodd her mer enn et halvt år, har de allerede fått benyttet seg av mye av det Vestby har å by på.

De har syklet til stranda for å ta kveldsbad – både til Hvitsten, Emmerstadbukta og Krokstrand, gått turer i Flisløypa (hvor det også kjøres opp langrennsspor om vinteren), spist utallige is og flere middager på brygga i Son, besøkt åpen gård-konseptet «The Funny Farm» i nabokommunen Hobøl, sett A-laget til Follo Håndballklubb spille storkamp i Vestbyhallen, vært på den lokale festivalen Prestivalen, og sett fotball-VM på storskjerm i Rådhusparken.

– Vi merker også at vi får vært mer sammen med venner nå enn da vi bodde i Oslo. Her kan vi bare ta med oss babycall’en og tusle gjennom hagen og ned til et vennepar for å spise pizza en fredagskveld, forteller Katrine.

Og selv om de hadde flere venner i nærheten allerede da de flyttet inn, har de fått en enda større bekjentskapskrets nå.

– Folk er veldig inkluderende her, og miljøet er preget av en sterk fellesskapsfølelse. De nærmeste naboene våre inviterte oss over på grilling bare et par dager etter at vi flyttet inn, og trenger vi hjelp med noe, stiller folk opp uten å nøle. Det er så hyggelig! Jeg føler en tilhørighet hit allerede, forteller Michell.

Nabolaget består i stor grad av folk i etableringsfasen, og mange av dem har barn på Wilmer sin alder. Dermed er det alltid noen å skravle og leke med når man tusler ut på veien eller ned til lekeplassen.

– Det føles veldig fint at vi har slått oss til ro et sted der Wilmer kan vokse opp sammen med sine kommende klassekamerater. Og ikke minst at Vestby har et variert tilbud av barnehager, fine skoler, aktiviteter og flere idrettsanlegg, sier Katrine, og lister opp flerbrukshallen Vestby Arena, Grevlingen svømmehall, slalåmbakken i Son, skøytebaner og Risil Skatepark.

Savner egentlig ingenting

Hopper du på toget i Vestby, er du i Oslo i løpet av 36 minutter. Og når Follobanen etter planen står ferdig i 2021, vil det ta enda kortere tid. Dermed er det helt uproblematisk for Katrine og Michell å pendle til jobb i byen, eller å ta en tur inn til gryta for å gå på en konsert eller besøke familiemedlemmer og venner som bor der.

– Det er helt topp å kunne dra inn til Oslo utenom jobb av og til, men med det sagt, så er det egentlig ingenting vi savner her. Vi har mange ulike matbutikker – og deriblant Holdbart, som vi er veldig fan av. De selger overskuddsvarer til reduserte priser for å minske svinn, forteller Katrine, og fortsetter:

– Og er det noe annet vi trenger, kan Vestby skilte med det aller meste. Vi har både kjøpesenter, Bauhaus, landets største outlet, og ikke minst Plantasjen – som vi bruker veldig flittig, ettersom vi er to ihuga plantefantaster. Og skulle det være noe vi ikke får tak i, så ligger Ski Storsenter og Mosseporten bare en kort kjøretur unna.

– Men nå glemmer du jo nesten det viktigste, bryter Michell inn.

– Vestby er jo også ganske nærme Sverige!

Han får stjerner i øynene, og det er uvisst om han ser for seg familien og barndomsvennene, eller falukorv, köttbullar og kebabpizza. Trolig streifer tankene i alle fall innom det siste, for plutselig kommer han på at Vestby ikke gjør det så aller verst på «snabbmat-fronten» de heller.

– Av og til kan det være helt perfekt å bestille pizza fra Babylon, sushi fra Niji, eller stikke innom Mc Donalds. Etter å ha lekt og løpt med Wilmer en hel dag, er det deilig å tillate seg å være litt lat.

Størst av alt er stillheten

Summa summarum skorter det altså verken på shopping-, mat- eller aktivitetsmulighetene i og rundt Vestby.

Men når vi spør Katrine og Michell om hva de synes er positivt med å bo her, er de ikke i tvil:

– Det er den roen vi får av å være her.

– Det å kunne stå opp om morgenen, ta med seg kaffekoppen og gå rett ut i hagen – og så er det helt stille.

Velkommen til det gode liv i Vestby!

Innflyttingsklare leiligheter i Vestby

I Vestby sentrum, like ved jernbanestasjonen, er Wessel Park klart til innflytting. Felles for alle leilighetene er at de har balkong eller terrasse, effektive planløsninger og høy kvalitet.

Vær rask – det er få leiligheter igjen