Hva er forskjellen på borettslag og sameie?

Skal du kjøpe bolig? Da er det viktig å kjenne til forskjellen på borettslag og sameie, altså de ulike eierskapsformene.

Vi har listet opp de viktigste kjennetegnene og forskjellene, slik at du unngår overraskelser etter at kontrakten er signert.

Selveierleilighet

- Kjøper du en selveierleilighet i et boligsameie, får du fullstendig eierskap til boligen. Leiligheten har sitt eget seksjonsnummer, og det utstedes et offentlig tinglyst skjøte på eierskapet.

- Du kan helt fritt selge, leie ut eller belåne boligen.

- Du blir medeier i sameiet, og betaler din del av sameiets fellesutgifter. Hvor mye du betaler avhenger av hvor stor andel boligen din utgjør av sameiets totalareal.

Borettslagsleilighet

- Borettslaget er den formelle eieren, mens du kun eier din andel. Du har bruksrett over leiligheten, og registreres som andelseier i det offentlige Borettsregisteret.

- Du har ikke like stor disposisjonsrett over en borettslagsleilighet som over en selveierleilighet. Muligheten til å leie ut boligen er begrenset, og du må ha bodd i leiligheten i minst ett år før du kan leie den ut, og da kun for tre år.

- I et borettslag betaler du også fellesutgifter, som ofte inkluderer avdrag og renter på borettslagets felles lån.

Lykke til med boligkjøpet!

 

Finn din drømmebolig

Thon Eiendom har lang erfaring som eiendomsutvikler og tilbyr flere spennende boligprosjekter. Sjekk ut prosjektene som er i salg. Kanskje du finner din neste drømmebolig?

Se boliger til salgs